vlekken

Een pennenstreep in het leder, chocomelk of soep geknoeid? Geen paniek! Heel veel vlekken gaan er met het juiste onderhoudsmiddel en een klein beetje geduld gewoon weer uit. Lees op deze pagina meer over handige tips en tricks, hoe om te gaan met verse vlekken en nog veel meer! 


10 basisregels

Er zijn heel veel soorten vlekken, en allemaal verschillen ze van elkaar. Er zijn grote vlekken, kleine vlekken, vetvlekken, vlekken met kleur, vlekken door medicijngebruik, kalkranden, kleine krasjes en kale plekken. Elke vlek heeft een andere oorzaak en moet op een aparte manier behandeld worden. Dat klinkt lastig, maar gelukkig zijn er een 10 basisregels die voor alle vlekken gelden:

 1. Houd het leder stofvrij. Wekelijks afstoffen is 90% van het onderhoud. Stof, of microvervuiling, kan zich vermengen met huidvuil en/of transpiratie. Deze combinatie kan zorgen voor vervelende zwarte vlekken. 
 2. Voed het leder halfjaarlijks met de producten uit de reguliere onderhoudsset. Voeding is ontzettend belangrijk en de halfjaarlijkse onderhoudsbeurt wordt helaas wel eens overgeslagen. Uitgedroogd leder zal vloeistoffen veel sneller opnemen waardoor vlekken met vloeistoffen moeilijker te verwijderen zijn.  
 3. Bij vlekken met vloeistof zo snel mogelijk proberen om de vloeistof op te nemen. Probeer zo min mogelijk op de vlek te deppen. Neem bijvoorbeeld (ongekleurd) keukenpapier en gebruik dit om de vloeistof op te zuigen. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer je de punt van het papier in de vloeistof houdt. 
 4. Vlekken met vaste stoffen zo veel mogelijk wegnemen met een (schone) lepel. 
 5. Probeer de verleiding te weerstaan op vlekken te boenen, te wrijven of druk te zetten op het leder. Je hebt kans dat je dit permanent zult blijven zien. 
 6. Gebruik geen huis-,tuin- en keukenmiddeltjes. Vaak zitten hier oplosmiddelen bij in. 
 7. Reinig altijd een compleet pand (zoals een zit/rugvlak) en niet alleen de vlek. 
 8. Bewerk een vlek altijd van buiten naar binnen en zet zo min mogelijk druk.
 9. Laat het schuim het werk doen. Breng het schuim uit de reiniger aan op de vlek en laat dit kort intrekken (niet opdrogen). Neem het schuim vervolgens af met een licht vochtige doek.
 10. Niet al het kraanwater in Nederland heeft dezelfde hardheid. Gebruik daarom altijd gedestilleerd water om, na het reinigen, kalkranden te voorkomen. 

Vetvlekken

Wat je ook doet, blijf rustig. Bedenk wat voor vlek het is, en wat je kunt doen (basisregels) om de schade in eerste instantie te beperken. Vetvlekken in  bijvoorbeeld vol-aniline-, saddle- en vintageleder zullen naar verloop van tijd wegtrekken. Volg basisregels 3 & 4 en bekijk vervolgens de vlek. Zie je kleur in de vlek (voorbeeld: mosterd = vetvlek + kleurstoffen) dan wil je de kleurtstoffen zo snel mogelijk verwijderen. Een vetvlek hoef je in eerste instantie niks aan te doen. Bovengenoemde ledersoorten hebben de eigenschap om kleine vetvlekjes op te nemen in het leder. Pak je camera en maak een foto van de vlek. Wacht vervolgens een week, en maak nog een foto op dezelfde manier (zelfde plek, zelfde hoek, zelfde licht) en vergelijk ze. Doe dit elke week. Je zult zien dat na verloop van tijd de vetvlek steeds minder wordt en op den duur wellicht compleet verdwijnen zal. Wordt de vlek niet zichtbaar minder? Stuur dan even een foto in naar LCK® Nederland, zie onder. 

 


Hulp nodig? 
Ben je niet zeker over de herkomst van een vlek, of loopt u vast tijdens het schoonmaken? Aarzel dan niet om contact op te nemen. LCK® Nederland ontvangt dagelijks talloze foto's van vlekken en beschadigingen en kan proffesioneel advies geven.

Stuur een aantal foto's per mail naar LCK Nederland met zoveel mogelijk relevante informatie:

 • type leder (+kleur of kleurnummer) of stof, fabrikant?
 • oorzaak van de vlek?
 • hoelang zit de vlek er (ongeveer) in?
 • heb je al gereinigd, en zo ja met welke middelen?
 • foto's: 1 overzichtsfoto van de bank of fauteuil, 1-2 detailfoto's (scherp en van dichtbij) van de vlek of vervuiling. 

Probeer LCK® van zoveel mogelijk informatie te voorzien voor een nauwkeurig advies. Niet alle informatie bij de hand? Geeft niet, we proberen u natuurlijk zo goed mogelijk te helpen. Probeer zoveel mogelijk informatie aan te vullen en een aantal scherpe foto's te maken. Elke vlek is anders, daarom wordt elke vlek ook apart behandeld. LCK Nederland bekijkt de foto's en zal in overleg met de experts een behandelplan voor u opstellen. Vrijblijvend en geheel kosteloos! 

Tegenwoordig is een foto in een oogwenk gemaakt en verstuurd. Bovendien zijn de camera's in smartphones zo goed, dat een scherpe foto maken kinderspel geworden is. Aarzel daarom niet om, bij twijfel, een foto op te sturen. Beter voorkomen dan genezen. 

© 2019 - 2024 Cartel Living | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel