verschillende soorten stof


Het gebruiksgemak van een stof is in hoge mate afhankelijk van de gebruikte vezels. Wol is een natuurlijk product dat door zijn samenstelling meestal gemakkelijk te reinigen is. Katoen heeft een groot absorberend vermogen. Dit wordt als positief ervaren door de makers van vrolijk gekleurde katoenen stoffen omdat de kleurstoffen zo goed worden opgenomen. Echter, ook gemorste vloeistoffen als koffie, bier en wijn trekken direct in de vezel. Dit laatste geldt ook voor linnen. Zijde kan niet goed tegen water. Omdat onze producten op waterbasis zijn kunnen we voor zijde alleen een droge behandeling met de reinigingshandschoen adviseren.

Chenille stoffen kennen een zitspiegel of shading en mogen vaak niet nat gereinigd worden. Kortom, stof lijkt simpel, maar ook hier geldt: beter eerst goed gekeken dan verkeerd behandeld. Kijk even op de adviespagina met welke producten uw bekleding onderhouden mag worden.

Een platweefsel is een geweven stof, waarbij de garens haaks op elkaar staan. Het bijzondere bij deze stof is – afhankelijk van de manier van produceren – de „optiek” en de aangename grip. Het platweefsel heeft dezelfde materiaal gebonden („waren typisch”) – en gebruikseigenschappen als bekledingsstoffen. Als normaal en „waren typisch” bij deze stof is de zogenaamde pilling vorming (knoopjesvorming) die door drie oorzaken kan ontstaan: 

  • Door het loslaten van kleine vezeldeeltjes en het samenklitten van losse vezels tijdens het gebruik
  • Door vreemde vezels van kleding. Hier verankeren zich losse vezeldeeltjes van de kleding aan de vezels van het bekledingsmateriaal
  • Door huisstof dat zich op de bekleding hecht als deze niet regelmatig wordt schoongemaakt. 

In het begin kan de bekleding eenmalig gaan pillen. De houdbaarheid en slijtvastheid van de geweven stof wordt hierdoor niet beïnvloed. Het is mogelijk de pilling af te scheren met een speciaal hiervoor ontwikkeld scheerapparaat.

Pilling van de stof ontstaat door losse vezels die door een draaibeweging gaan vilten. De mate van pilling is afhankelijk van:

  • De binding
  • De vezellengte
  • Het type vezel
  • De intensiteit van het gebruik het meubel (stof)
  • De statische lading van de ruimte waar het meubel (stof) zich in bevindt

Stoffen waar eventueel wol in is verwerkt of een ‘wollig aspect’ hebben kunnen eerder pillen dan andere stoffen. Met een pluizenkam of een elektrisch pilling apparaat kunnen deze vezels eenvoudig verwijderd worden. In de winter heeft men vaker last van pilling, dit heeft te maken met de droogte van de omgeving waarin het meubel zich bevindt. Wanneer de verwarming aanstaat en de ramen en deuren gesloten zijn, is er sprake van een drogere lucht, dit geeft statische lading. Hierdoor worden de garens ook statisch geladen en ziet men in de praktijk meer de harigheid. Deze harigheid trekt weer op zijn beurt vreemde vezels aan, waardoor men dus ‘pilling bolletjes’ kan waarnemen. De meeste vragen over statische lading doen zich voor in gebieden waar veel gestookt wordt (Noord Europese landen).


Natuurlijke vezels

katoen: open structuur waardoor gevoelig voor vloeistoffen, kans op kreuk en krimp

linnen: open structuur waardoor gevoelig voor vloeistoffen, kans op kreuk en krimp

wol: elastisch, beter bestand tegen vuil, slijtvast, bijna kreukvrij

zijde: zeer gevoelig, kan niet tegen UV, mag niet nat worden


Kunstvezels

acryl: redelijk slijtvast, goede UV waarde, bijna altijd in combinatie met andere vezels

nylon: (polyamide), slijtvast

polyamide: (nylon), slijtvast 

polyester: sterk materiaal, meest gebruikte kunstvezel, slijtvast, goede UV waarde

polyurethaan: wordt vaak als toplaag gebruikt bij kunstleer of als vezel bij b.v. microvezel

trevira CS: brandvertragende polyester

viscose: combinatie van natuurlijke vezels en hout, gevoelig voor kreuken en vlekken

© 2019 - 2024 Cartel Living | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel